Dacă te-ai întrebat vreodată pe ce mână se poartă ceasul, cel mai probabil, primii sfătuitori au fost părinții tăi. Ei au fost cei care ți-au dăruit în copilărie primul ceas și te-au învățat un set de reguli despre cum se poartă și cum se asortează un ceas.

Ceasul face parte dintre accesoriile adesea purtate de o persoană, fie că este femeie sau bărbat. Felul în care îl purtăm a fost influențat, de-a lungul timpului, de modă, reguli nescrise, avere, preferințe sau statut social.

Perspectiva istorică

Pe vremuri, “Codul Bunelor Maniere” decreta fără drept de tăgadă că domnii trebuie să poarte ceasul pe mâna stângă, iar doamnele pe mâna dreaptă.

Însă, ceasornicarii au ripostat, spunând că tot cutumele nescrise stipulează că doamnele stau în stânga domnilor, iar în acest caz ceasurile mecanice de pe mâna dreaptă a femeilor ar interfera într-un câmp magnetic cu ceasurile mecanice de pe mâna stângă a bărbaţilor. Prin urmare, ca să rezolve această dilemă, ceasornicarii au propus ca fiecare cuplu să poarte ceasul pe aceeaşi mână – dreapta sau stânga.

Este cunoscut faptul că până la Primul Război Mondial, ceasurile de mână erau proiectate doar pentru femei, bărbații folosindu-le doar pe cele din buzunar. Însă, după ce soldații au început să folosească ceasuri de mână, această regulă s-a pierdut.

Faptul că purtatul ceasului la mâna stângă este atât de popular în ziua de astăzi are la bază motive istorice. În trecut, existau doar ceasuri mecanice ce trebuiau încărcate prin rotirea coroanei ceasului, astfel că ceasul se purta în funcție de poziția coroanei. În anii 1930, coroana era plasată în poziția orei 9, iar ceasurile trebuiau purtate pe mâna dreaptă pentru a putea fi încărcate. Locul coroanei și implicit modalitatea de purtare a ceasurilor s-a schimbat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când soldații americani au introdus ceasurile cu coroane orientate către ora 3.

Așa cum purtarea smoking-urilor a fost practicată doar de domni în timpul întâlnirilor gentilomilor, la fel și purtarea unui ceas pe mâna stângă își are rădăcinile în uzanțele vremii. În anii 1950 a existat obiceiul de a păstra echilibrul. Conform acestui principiu, domnii căsătoriți purtau verigheta pe mâna dreaptă, în timp ce ceasul pe stânga, pentru a nu încărca una dintre părțile corpului cu bijuterii.

De asemenea, în acea perioadă, demonstrarea statutului căsătoriei era importantă și obligatorie. Obiceiul domnilor de a-și ține mâna dreaptă în buzunarul pantalonilor, în timpul conversațiilor cu femei, sau chiar în sălile de judecată era considerat un semn de bune maniere. Atunci, ceasul de la încheietura mâinii stângi simboliza starea civilă.

Tot din perspectiva regulilor nescrise, purtarea ceasului pe încheietura dreaptă a fost rezervată doar copiilor sau bărbaților lipsiți de eleganță, iar în unele cercuri (cum ar fi cele hippie), însemna homosexualitate.

Epocile s-au schimbat astfel că, în ziua de azi, purtatul ceasului pe o anumită mână este influențat mai degrabă de confort, funcționalitate și obișnuință decât de niște reguli “bătute în cuie”.

Pe ce mână se poartă ceasul?

Răspunsul la această întrebare este că, ceasul se poartă adesea pe mâna care nu este dominantă deci dacă mâna ta dominantă este dreapta, vei purta ceasul pe mâna stângă. Acest obicei are în spate o rațiune cât se poate de simplă și, în același timp, practică.

Mâna dominantă este mâna cu care scrii, cu care tai, cu care ții sau cari diverse obiecte și faci cele mai multe acțiuni. Astfel că, dacă a-i ține ceasul pe ea, acest lucru te-ar putea împiedica în lejeritatea mișcărilor. De asemenea, există mult mai multe riscuri de a sparge cadranul, zgâria sau deteriora ceasul.

În acest caz, este necesar să acorzi o mai mare atenție modului în care alegi ceasul și modului în care îl porți.

Ce aspecte pot influența alegerea mâinii pe care să porți ceasul?

Coroana este acea rotiță laterală, rotundă pe care o folosești ca să setezi ora exactă. În majoritatea cazurilor, este plasată pe una dintre parțile laterale ale ceasului, pentru a putea fi ușor de manevrat de mâna opusă, cea dominantă.

Un ceas cu coroana la ora 3 este destinat încheieturii mâinii stângi deoarece în felul acesta este mai ușor de folosit pentru dreptaci. Dacă avem un ceas cu coroana de setare la ora 9, acesta se plasează pe mâna dreaptă și este mai potrivit pentru stângaci. Majoritatea ceasurilor de mână pentru femei sau bărbați sunt proiectate cu coroana în poziția orei 3, deoarece majoritatea oamenilor (90%) sunt dreptaci și pentru că multe persoane nu vor să poarte ceasul pe mâna dominantă, din motive ce țin (așa cum am explicat mai sus) de folosirea frecventă a acesteia în activități, care pot deteriora ceasul în mod accidental.

Deci, dacă faci parte din majoritate, probabil că deja porți ceasul pe mâna stângă. Cel mai probabil faci intuitiv acest lucru și nu pentru că ții cont de mâna dominantă. Motivul stă în faptul că te-ai ghidat după locul în care este amplasată coroana de setare a ceasului pentru a-l putea manevra mai ușor.

Vestea bună este că stângacii nu trebuie să se simtă nedreptățiți deoarece sunt în minoritate, pentru că din ce în ce mai mulți producători de ceasuri de mână țin cont de acest aspect și creează modele special pentru ei.

Cât despre ambidextri, aceștia nu au cu siguranță nicio problemă în alegerea mânii pe care vor purta ceasul.

Chiar dacă nu mai putem vorbi de reguli stricte, moda are și ea un cuvânt de spus atunci când vine vorba de purtarea acestui accesoriu.  Iată câteva recomandări de care e bine să ții cont deoarece te vor ajuta să nu dai greș atunci când îți alegi și porți ceasul:

1.Nu purta un ceas prea mare pentru mâna ta. Chiar dacă ești femeie sau bărbat, indiferent că alegi să porți ceasul pe mâna stângă sau dreaptă, un ceas foarte mare pe o încheietură subțire va arăta neplăcut. Fie că ești o persoană mai nonconformistă sau nu, evită să porți ceasuri cu cadran foarte mare sau cu curea extrem de largă. Nu doar că dezavantajează din punct de vedere estetic, dar există riscul să-ți cadă de pe mână sau să-l lovești accidental.

2.Nu strânge cureaua exagerat de mult. Poartă ceasul fixat puțin deasupra încheieturii mâinii, dar destul de lejer încât să nu transpiri în primele 5 minute și nici să nu-ți stranguleze circulația sângelui. Ceasul trebuie fixat astfel încât să aibă o oarecare lejeritate, dar în niciun caz să se miște în sus și în jos atunci când miști mâna.

3.Ceasul va sta dedesubtul manșetei. Dacă obișnuiești să porți des cămașă cu mânecă lungă, ține cont că întotdeauna ceasul va sta sub manșetă și va fi vizibil în totalitate doar în momentul în care îndoi brațul. Un ceas de mână purtat deasupra manșetei, indiferent de valoarea ceasului, denotă lipsa de bun-gust.

4.Alege ceasul în funcție de stilul vestimentar. Chiar dacă te-ai îndrăgostit de un anumit model de ceas, trebuie să știi că nu îl poți purta oricând și oricum. Modelul de ceas trebuie asortat cu ținuta pe care o porți sau cu stilul tău vestimentar general. Pentru a evita asocierile nefericite, cel mai bine ar fi să alegi ceasuri de mână clasice, care pot fi purtate atât în combinații vestimentare casual, smart casual, office și chiar elegante.

5.Nu purta niciodată un costum cu un ceas etanș potrivit pentru activitatea de scufundare

Cum îți asortezi ceasul la ținută?

Singurul care poate face asta și să arate cool este James Bond. Însă chiar și el avea rațiuni practice, deoarece era un spion ce ar fi putut sări într-un râu, în orice moment. Ceasurile de acest tip sunt masive, nu se potrivesc sub sacou și sunt un semn clar că îți lipsește simțul estetic elementar. Așa cum nu porți ochelari de soare noaptea, mai bine lasă ceasul de scufundare pentru ținutele casual și asortează un ceas elegant simplu cu costumul.

1.Potrivește culorile ceasului cu cele ale ținutei (închise cu închise și deschise cu deschise)

În timpul zilei trebuie să ai în vedere un cadran de culoare deschisă, cum ar fi crem sau alb. Seara, pe de altă parte, alege un ceas cu un cadran mai închis la culoare (de exemplu negru, gri sau maro). La fel cum fracul este potrivit pentru seară, nu pentru brunch, un cadran închis la culoare ar trebui să se afle pe încheietura ta noaptea și nu în timpul unei întâlniri la ora 9 dimineața.

2.Asortează ceasul cu ținuta în mod corespunzător

Ideal ar fi ca tipul de ceas să se potrivească cu activitățile în care ești implicat zi de zi. Dacă nu ești sigur de activitatea pe care o vei desfășura, asortează-l cu ceea ce porți: ceasul sport cu ținutele atletice, ceasul elegant cu ținutele business sau ceasul simplu cu ținutele de plajă.

Dacă mergi la un eveniment formal sau o reuniune și dress code-ul este black tie, alege fie un ceas simplu și elegant, cu cadranul negru, fie un ceas de buzunar, ca alternativă. Pentru ocaziile rare de white tie, tradiția spune să nu purtăm nici un fel de ceas.

3.Treci peste bijuterii

Întocmai ca și un ceas supradimensionat, diamantele și bijuteriile sunt pur și simplu un strigăt de atenție. Acestea vor distrage de la restul ținutei, prin captarea atenției într-un singur loc. Majoritatea oamenilor se vor întreba dacă este real, în loc să își pună întrebări cu privire la tipologia de ceas. Aceste inserții au și un efect feminin asupra ceasurilor.

Firește, există și excepții. Unele ceasuri elegante au diamante fine sau alte pietre pentru a accentua anumite detalii, precum marginea rotiței sau numerele de pe cadran.

4.Nu purta același ceas în fiecare zi

Chiar dacă nu ai decât un singur ceas de calitate, nu este o idee bună să-l porți în fiecare zi pentru că un singur ceas este rareori potrivit pentru toate ținutele pe care le îmbraci într-o săptămână.

Indiferent că ești un fan sau nu al ceasurilor, specialiștii îți recomandă să achiziționezi 2 sau chiar 3 ceasuri pe care să le porți în funcție de ocazie și de ținută.

5.Asortează culorile cu metalele

Străduiește-te să asortezi metalele și culorile ceasului cu restul ținutei. Ia în considerare culoarea cataramei de la curea și pantofi, a inelelor sau a butonilor și alege un ceas cu metale care se potrivesc. Poartă auriu cu auriu și nu purta o curea maro la un costum negru. Concentrează-te pe accentele ceasului, culoarea curelei, culoarea metalului și chiar a rotiței.

Dacă porți o rochie de seară somptuoasă e indicat să renunți de tot la ceas.

Concluzii

Cu toate acestea, în prezent, lucrurile s-au schimbat și trebuie să știi că atunci când te gândești pe ce mână se poartă ceasul nu există reguli clare. Moda e subiectivă, iar regulile sunt doar orientative astfel încât nu va veni poliția modei să te amendeze dacă nu le respecți. Până la urmă ai libertatea să porți ceasul unde ți se pare mai comod și în felul în care te simți cel mai bine.